Ne emlegessük a tisztességtudást és tisztességet, ezek nem engedhetők meg az üzletben. Fontos hangsúlyozni, hogy függetlenül a társadalmi rendszertől, legyen akár fasizmus, szocializmus, kapitalizmus vagy kommunizmus; a működtető mechanizmus mindegyikben a pénz, munka és verseny.

 
 
A kommunista Kína nem kevésbé kapitalista, mint az USA. Az egyetlen különbség annak a fokában rejlik, hogy az állam mennyire avatkozik be a vállalatokba. A valóság az, hogy a "monetarizmus" az igazi mechanizmus, ami a világ összes érdekét irányítja. A legagresszívabb formája a monetarizmusnak a szabadpiaci rendszer. Az alapvető perspektíva, ahogy a korai szabadpiaci elemzők kifejtették, mint Adam Smith, az önérdek és a verseny társadalmi jóléthez vezet, mert a verseny kitartásra ösztönöz. Azonban azt nem elemezték, hogy a verseny alapú gazdaság mindig stratégiai korrupcióhoz vezet, elősegíti a gazdagok erősödését, a társadalmi rétegződést, a munkásosztály kizsákmányolását és végül egy rejtett kormányzati diktatúrának a kialakulását, amit a gazdagok irányítanak. A korrupciót gyakran definiálják, mint szellemi elferdülést.
Ha egy vállalat mérget önt az óceánba, hogy spóroljon, a legtöbb ember korrupt viselkedésnek tekinti azt.
 
 
Egy finomabb példánál, amikor a Walmart üzletet nyit egy kisvárosban, és a kis üzleteket tönkreteszi, mert azok nem tudnak vele versenyezni, akkor ez már nem tűnik olyan egyértelműnek. Végül is mi rosszat is csinál pontosan a Walmart? Miért kellene törődnie a kis üzletek miatt, amik tönkremennek? Egy még ennél is finomabb példa, amikor valakit azért rúgnak ki, mert a vállalat új gépet vett, ami hatékonyabban dolgozik, mint ő. Az emberek hajlamosak ezt úgy tekinteni, hogy "Hát, ez van!". Nem látván a burkolt korrupcióját egy ilyen lépésnek. Mert a tény az, hogy mindegy, hogy mérget dobunk az óceánba, monopóliumot hozunk létre, vagy leépítés van, a motiváció ugyanaz! A profit! Mindegyik példa ugyanazon mechanizmus, különböző fokú megnyilvánulása, mert mindegyik a pénzügyi nyereséget helyezi ez emberek elé. A korrupció nem mellékterméke a monetarizmusnak, hanem a lényege! És bár a legtöbb ember elismeri ezt a tendenciát többé vagy kevésbé, naivak maradnak az önzés, mint mechanizmus elterjedtségével és társadalomban betöltött szerepét illetően.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zeit-geist.blog.hu/api/trackback/id/tr69937228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása