Gazdasági Bérgyilkosok

2009.01.17. 08:28

 

A gazdasági bérgyilkos fogalma úgy az ötvenes évek elején alakult ki, Mossadegh demokratikus megválasztásakor Iránban... A demokrácia reményének nevezték, a közel keleten és a világon. Ő volt a Time magazin év-embere.
Azonban... az egyik dolog amit elhozott és aztán meg is valósította, az ötlet, hogy az idegen cégeknek sokkal több pénzt kell fizetni az iráni embereknek, mint amit kivisznek az országból, és hogy az irániaknak profitálniuk kell a saját olajukból. Érdekes gondolat, természetesen nem tetszett nekünk, de most féltünk a katonaságot beküldeni, helyette egy CIA ügynököt, Kermit Rooseveltet küldték be (Teddy Roosevelt rokona). És Kermit bement néhány millió dollárral, és nagyon, nagyon hatékony volt. Nagyon hatékony nagyon rövid idő alatt, megoldotta, hogy Mossadeg-et megdöntsék és az iráni Sah-t tette a helyére, aki mindig kedvezően állt az olajhoz.
Rettentő hatékony volt. Felkelés Iránban, Mobs-ot megdöntötték Teheránban. Katonai vezetők kikiáltották, hogy Mossadeg megadta magát és a rezsim véget ért Iránban.
A Sah képét látni mindenhol az utcákon Üdvözlégy itthon, Sah!
 
 
Az USA-ban, Washingtonban, az emberek összenéztek: ejha, ez könnyű volt... és olcsó.
Így hagyományt teremtett, hogyan kell országot manipulálni és birodalmat építeni. Az egyetlen probléma Roosevelt-tel az volt, hogy CIA ügynök volt, és ha elkapták volna, a következmények komolyak lettek volna. Akkor döntöttek úgy, hogy magán kozultánsokat alkalmaznak a Világbank és az IMF szervezetén keresztül bejuttatva embereket, mint én, akik cégeknek dolgoznak, így ha elkapnak, akkor nincs kormányzati felelősség.
 
Amikor Arbenz Guatemala elnöke lett, az ország a United Fruit kezében volt.
Arbenz állandóan azt a pártprogramot hangoztatta, miszerint "földet akarunk adni az embereknek".
Amikor hatalomra került, nekiállt szabályokat hozni, mely pontosan azt tette volna: visszaadni a föld tulajdonjogát az embereknek. A United Fruit nem örült, így felbéreltek egy PR céget, hogy indítsanak egy óriási kampányt az USA-ban, meggyőzve az USA-t, az embereket, a sajtót, és a kongresszust, hogy Arbenz egy szovjet bábu. És ha hatalomban hagyjuk, akkor a szovjetek teret nyernek ezen a földrészen is. Akkoriban óriási félelem volt mindenkiben a Kommunista terrorral szemben.
Hogy rövidre fogjam: a PR kampány végén a CIA és a katonaság eldöntötte, hogy ki kell iktatni.
És kiiktattuk! Beküldtünk repülőket, katonákat, XXX mindent megtettünk, hogy kiiktassuk.
És kiikattuk. Amint eltávolítottuk a hivatalból, az új ember, aki a helyét átvette, mindent a nagy nemzetközi vállalatok kezébe helyezett vissza, beleértve a United Fruit-ot.
 
Ecuador, sok sok éve a bábkormányok uralma alatt állt, melyek relatíve brutálisak voltak.
Aztán tartottak egy demokratikus választást. Jaime Roldos is indult és a fő célja, mint mondta, elnökként hogy biztosítsa, hogy Ecuador erőforrásai a nép javát szolgálják. És nyert! Elsöprően.
 
 
Több szavazattal, mint bárki előtte. És nekiállt programja megvalósításának, hogy biztosítsa, hogy az olajból származó profit az embereknek jut. Nos, ez nem tetszett nekünk az USA-ban. Engem küldtek, mint az egyik gazdasági bérgyilkost, hogy Roldost változásra bírjuk. Hogy korruptáljuk. Hogy tudassuk vele... Érti... "Rendben, piszkosul gazdag lesz, ha Ön és a családja a mi játékszabályaink szerint játszik." "De ha tovább folytatja a reformokat, amiket ígért, nos, akkor mennie kell!"
Nem hallgatott ránk... Meggyilkolták. Amint a gép lezuhant, a teljes területet lezárták.
Egyedül az amerikai katonákat engedték be a közeli katonai bázisról, és néhány equadori katonát. Amikor a vizsgálat elindult, két koronatanú halt meg autóbalesetben, mielőtt tanúskodni tudtak volna. Nagyon sok gyanús dolog történt Jaime Roldos halála körül. Azok, akik valóban utánanéztek az ügynek, semmi kétségük nem volt, hogy meggyilkolták. Én, mint gazdasági bérgyilkos, számtottam ilyesmire, puccsra, vagy gyilkosságra, nem voltam benne biztos, de ki kellett iktatni, mert nem lehetett korruptálni, nem engedte magát korruptálni, akárhogy is akartuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zeit-geist.blog.hu/api/trackback/id/tr58883008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeitGeist · http://zeit-geist.blog.hu/ 2009.01.19. 08:26:02

És a kissé szárazabb pénzügyi rész után, most kezd majd "élet szagú" lenni a történet...
süti beállítások módosítása