Az alap módszer egyszerű: adósíts el egy országot, vagy az ország vezetőjét korrupttá téve, majd vess ki "feltételeket" vagy "strukturális átalakításokat", gyakran a következővel együtt: pénzromlás.
 
 
Ha a pénz értéke csökken, mindené csökken, amit pénzben mérnek.
Ez a megszorult erőforrásokat könnyű célponttá teszi a rájuk vadászó országok számára, értékük töredékéért. Nagy szociális elvonások, amik tipikusan érintik az oktatást, az egészségügyet, veszélyeztetik a társadalom jólétét és integritását, felkészítve őket a kizsákmányolásra. Az állami vállalatok privatizálása. Ez azt jelenti, hogy a szociálisan fontos rendszereket szabadon megvehetik és üzemeltethetik idegen vállalatok, profitért.
1999-ben a Világbank ragaszkodott hozzá, hogy a bolíviai kormány adja el az ivóvízhálózatot a harmadik legnagyobb városában az amerikai Bechtel vállalatnak. Amint ez megtörtént, a már így is elszegényedett emberek számlái az eget kezdték ostromolni. Egészen addig, amíg a fellázadt emberek hatására a Bechtel szerződést törölték. Van ezen kívül még szabadpiac, azaz a gazdaság kinyitása minden védővám eltörlésével. Ez lehetővé tesz számos durva gazdasági beavatkozást, mint például a hagyományos vállalatok által behozott olcsó tömegtermékek ellehetetlenítik az amúgy is nyomorgó termelést, lerombolva a helyi gazdaságot. Egy példa erre Jamaica: a Világbanktól felvett kölcsönök után elvesztette helyi mezőgazdasági piacait a nyugati árukkal való versenyben. Ma számtalan munkanélküli farmer van, akik képtelenek a nagyvállalatokkal versenyezni.  Egy másik megoldás számos titkos, nem szabályozott, embertelen rabszolga gyárat létesíteni, mely a meglevő viszontagságokat használja ki. Mivel a termelés nem szabályozott, jelentős környezeti szennyezésre lehet számítani és mivel az ország erőforrásai idegen vállalatok kezében vannak, ezek nagyfokú szennyezést produkálnak. A világ legnagyobb környezetvédelmi pere zajlik ma, amiben 30000 equadori és amazoniai ember perli a Texaco-t, ami ma a Chevron tulajdona, így a per a Chevron ellen zaljik, de a Texaco tettei miatt. 18-szor akkora szennyezésre becslik a Texaco általi szennyezést, mint amit az Exxon produkált az alaszkai partoknál. De az equadori eset nem baleset volt. Az olajtársaság szándékosan tette, hogy megspórolják a rendes tisztítás és tárolás költségeit.
Továbbá, egy gyors pillantást vetve a Világbank által elértekre, mely elméletileg a szegény országok megsegítésén dolgozik, világos, hogy a Világbank csak növeli a nyomort, míg a vállalatok profitja szárnyal.
 
 
1960-ban, a bevételi különbség a világ öt leggazdagabb országa és a világ öt legszegényebb országa között 30:1-hez volt. 1998-ra ez az arány 74:1-re változott. Míg a globális GNP 40%-ot nőtt 1970 és 1985 között, a szegények száma 17%-kal növekedett.
1985 és 2000 között a napi kevesebb, mint 1 dollárból élők száma 18%-kal növekedett.
Még az USA gazdasági bizottsága is elismerte, hogy több mint 40%-a a Világbanki projekteknek sikeres. 1960-ban a Világbank hatalmas kölcsönökkel avatkozott be Equadorban. Az elkövetkező 30 év alatt a szegénység 50%-ról 70%-ra növekedett. Az alulfoglalkoztatottak és munkanélküliek száma 15%-ról 70%-ra nőtt. A társadalom adóssága 240 millióról 16 milliárdra emelkedett, miközben a szegények tulajdonhányada 20%-ról 6%-ra esett vissza. 2000-ben az equadori költségvetés fele az adósság törlesztésére ment el. Fontos leszögezni: a Világbank egy amerikai vállalat, amerikai érdekekkel. Az USA vétójogot gyakorol a világ legnagyobb pénzügyi forrásában. Hogy honnan származik a rengeteg pénz? Sehonnan: a semmiből teremtik a nemzetközi résztartalékra épülő banki szabályok szerint.
A világ GDP alapján 100 legjobb gazdaságában 51 válallat szerepel, amiből 47 amerikai.
Walmart, General Motors és az Exxon egyesével is gazdaságilag erősebbek, mint
Szaud Arábia, Lengyelország, Norvégia, Dél Afrika, Finnország, Indonézia és sok más állam.
Miután a belső piacokat kinyitották, az árfolyamok összefonódtak és tőkepiacokon manipulálják, állami gazdaságok fordultak fel, a globális kapitalizmus jegyében a birodalom egyre csak terjeszkedik.

A bejegyzés trackback címe:

https://zeit-geist.blog.hu/api/trackback/id/tr89902786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása